Eerste Roosendaalse Smalfilm Amateurs - sinds 1952

Eerste Roosendaalse Smalfilm Amateurs - sinds 1952

Open Book
Keyboard
MacBook
Crocus
Blueberries
Light Bulb
Reed

Tips & Trucs

Adobe Premiere Pro CS 6 - Tutorial 9. Ontkoppelen van Beeld en Geluid

Adobe Premiere Pro CS 6 - Tutorial 8. Gemist Downloader

Adobe Premiere Pro CS 6 - Tutorial 7. Foto uit Film

Adobe Premiere Pro CS 6 - Tutorial 6. Vertragen - Versnellen

Adobe Premiere Pro CS 6 - Tutorial 5. Geluid opnemen

Adobe Premiere Pro CS 6 - Tutorial 4. Titels kopiëren

Adobe Premiere Pro CS 6 - Tutorial 3. Beeld in Beeld

Adobe Premiere Pro CS 6 - Tutorial 2. Effecten

Adobe Premiere Pro CS 6 - Tutorial 1. Edit Tools

Efficiënt exporteren in Adobe Premiere Pro

Een montage exporteren kan de nodige tijd in beslag nemen. Zonde dus, als daarna blijkt dat het niet goed is gegaan. Met de witte markeringstekens onder de preview in het Exportvenster, bepaalt u zelf welk gedeelte u van de video wilt exporteren. Pak een stukje van hooguit twee minuten om de kwaliteit van de export te controleren. Is die goed, doe dan pas de hele montage.

10-10-tips-adobe-premiere-pro

Presets voor effecten in Adobe Premiere Pro

Als u veel gebruik maakt van effecten, kan het verstandig zijn deze op te slaan in een preset. Klik daarvoor na het aanpassen van het effecten met de rechtermuisknop op de effectnaam in het Effect Controls venster en klik op de optie Save Preset. U kunt ook meerdere effectnamen tegelijkertijd selecteren en deze gezamenlijk opslaan in een preset.


9-10-tips-adobe-premiere-pro-1


Bron- cnet

Filmic Blend

Videospoor 1 kopiëren naar videospoor 2 en videospoor 3 (Alt-toets)

Video-effecten Fast Blur op spoor 2 en spoor 3 zetten
In beide gevallen Repeat Edge pixels aanvinken.
Vertical Blur kiezen met 2 pixels

Videospoor 2 :
Opacity op Overlay met 70 %

Spoor 3 :
Opacity op Screen met 35%

Voice over opnemen met Adobe Premiere


Microfoon aansluiten op PC (meestal met USB of 3,5 mm plug)
Sluit een oortelefoon op de speaker-aansluiting aan of zet Volume van PC op Mute (nul)
Configuratiescherm
>Geluid>Opnemen
Microfoon kiezen

In Adobe Premiere:

1 audiokanaal hernoemen in Voice over
audio mixer openen
Edit>Preferences>Audio Hardware>Asio settings
Microfoon kiezen

Boven volumeregelaar van Voice over kanaal : R activeren
Driehoekje rechtsboven in Audiomixer Panel klikken
Meters input only aanvinken

Zet Ruler op beginpunt.
Druk opnameknop in (rood rondje)
Druk op de “loopknop”(driehoekje)

Spreek de tekst in

Druk op Stop (vierkantje)

Op de tijdlijn verschijnt het geluidsfragment met Waveform.

Tien tips voor Adobe Premiere Pro

  1. 1. METADATA
Metadata zorgt ervoor dat u op specifieke zoekwoorden videoclips kunt terugvinden in uw archief. De meeste gebruikers van Premiere Pro voeren metadata per clip in via het Projectvenster. Het nadeel van deze standaardwerkwijze is, dat de metadata alleen maar beschikbaar is zolang u binnen hetzelfde project werkt. Beter is het om de metadata in te voeren via het XMP-metadata-venster of door de metadata linking optie te gebruiken links van de invoervelden bij de Project metadata. Bij het gebruik van XMP-metadata, wordt de metadata permanent gekoppeld aan de videoclips en is daardoor ook te gebruiken in andere software. Let er wel op dat de metadata linking-optie alleen werkt als in de Preferences onder Media de optie 'Enable Clip and XMP Metadata Linking' is aangevinkt’

2. CLASSIFICEREN VAN MTS-BESTANDEN

Als uw videocamera MTS-bestanden maakt en u wilt hier XMP-metadata aan koppelen, dan is het van belang dat u de AVCHD structuur van de camera handhaaft. Dit komt doordat MTS bestanden zogenaamde pakketbestanden zijn. De meta-informatie wordt niet op geslagen in het bestand zelf, zoals bij mov of mp4, maar in een CPI-bestand in de map Clip-info van de AVCHD structuur. Om de AVCHD-structuur te handhaven kunt u twee dingen doen; of u importeert de complete map AVCHD van de geheugen kaart van de camera, of u importeert de clips via de Media Browser van PremierePro. Bijkomend voordeel van deze werkwijze is, dat afhankelijk de camera, ook de tijdcodes van de clips weer herkend worden.

3. AFSPELEN

Er zijn tal van manieren om uw video opnieuw video af te spelen in Premiere Pro. De afspeel knoppen en de spatiebalk zijn ongetwijfeld bekend. Maar hebt u al eens geprobeerd om de video in slow motion af te spelen met Shift + I of Shift- J? Erg handig is ook de mogelijkheid om alleen rond een specifiek punt in de montage de beelden weer te geven. Dat kan met de combinatie Shift + K. Wilt u de video afspelen tussen een geplaatst in- en uitpunt op de tijdlijn, dan gebruikt u de combinatie Ctrl + Shift + spatiebalk. Wilt u continue de beelden herhalen, dan schakelt u de Loop-functie in met Ctrl + L en drukt u daarna op de spatiebalk.

4. SEQUENCE MAKEN

De snelste manier om een sequence te maken met dezelfde eigenschappen als van uw videoclips, is door een of meerdere clips vast te pakken in het Projectvenster en te slepen op het New Item-icoontje onderin dat zelfde venster. U kunt ook met de rechtermuisknop klikken op een clip en dan de optie 'New Sequence From Clip ’kiezen.

5.FOTO’S AUTOMATISCH SCHALEN

Foto’s hebben doorgaans een veel grotere resolutie dan video.Als u deze foto’s plaatst op de tijdlijn in Premiere Pro, dan krijgt u maar een gedeelte van die foto te zien. Wilt u de foto helemaal geschaald hebben, dan moet u in de Preferences onder het tabblad General de optie 'Default Scale To Frame Size' aanvinken. Het schalen kan ook achteraf. Klik daarvoor op dezelfde optie, nadat u met de rechtermuisknop op een foto hebt geklikt. De zwarte balken krijgt u daarna weg door de foto handmatig te schalen.

6.AUDIOMETER

De Audiometer in Premiere Pro is niet alleen schaalbaar, ook mag u zelf de schaal bepalen en kunt u aangeven of u dynamische of statische 'peaken' wilt gebruiken. Klik met de rechtermuisknop op de Audiometer en bepaal de schaal door voor één van de zes decibel-opties te kiezen. Klik nogmaals met de rechtermuisknopen selecteer de optie Show Valleys. Kies daarna ook nog eens de optie Static Peaks. Als u nu geluid afspeelt, ziet u in één oogopslag de hoogste en laagste waarde van het volumeniveau.

7. TIJDCODE

Om de tijd permanent in beeld te laten meelopen over meerdere videoclips, gebruikt u een Adjustment Layer. Klik op het New Item- icoontje in het Project venster en kies Adjustment Layer. Plaats deze laag op een spoor boven de videoclips en maak deze op lengte. Zoek in het Effects-venster op Timecode en sleep dit effect op de Adjustment Layer. Ga naar het Effect Controls-venster en kies desgewenst bij Time Display de juiste framerate.

8. SNELTRIMMEN

Als u snel delen aan het begin of eind van een clip wilt verwijderen gaat dat supersnel met de Q-toets of de W-toets. Altijd wordt het deel verwijderd van het begin tot de cursor of van de cursor tot het eind.Wilt u liever niet dat de overige clips opschuiven dan gebruikt u Ctrl + Alt+Q of Ctrl+Alt+W.

9. PRESET EFFECTEN

Als u veel gebruik maakt van effecten kan het verstandig zljn deze op te slaan in een 'preset'. Klik daarvoor na het aanpassen van effecten met de rechtermuisknop op de effectnaam in het Effect Controls-venster en klik op de optie Save Preset. U kunt ook meerdere effectnamen tegelijkertijd selecteren en deze gezamenlijk opslaan in een preset.

10. EFFICIËNT EXPORTEREN

Een montage exporteren kan de nodige tijd in beslag nemen. Zonde dus, als daarna blijkt dat het niet goed is gegaan. Met de witte markeringstekens onder de preview in het Exportvenster, bepaalt
u zelf welk gedeelte u van de video wilt exporteren. Pak een stukje van hooguit twee minuten om de kwaliteit van de export te controleren. Is die goed, doe dan pas de hele montage. *


Bron:
Digitalmovie

Geluid opnemen van TV, Spotify of Microfoon

In Adobe Premiere Pro kun je geluid opnemen, bijvoorbeeld van:

a. Microfoon (inspreken voice-over)
b. Muziek of live geluid van You Tube of TV
 
Je moet je PC er voor gereed maken:

01. Ga naar
Configuratiescherm>Geluid>tabblad Opnemen

02. Klik met de rechtermuisknop op een leeg stukje in het menu en kies in de pop-up die verschijnt:
Verborgen apparaten weergeven

03. Je krijgt nu een icoon
Stereo-mix. Klik er met de linker muisknop op en kies bij Gebruik van apparaat : “Dit apparaat gebruiken (inschakelen)”.

04. Sluit het Configuratiescherm en open Premiere. Ga naar Edit>Preferences,>Audio Hardware.

05. Open ASIO Settings en klik Stereo-mix aan. Klik op OK.

06. Open nu de audio-mixer en klik bij de audiotrack waarop je de geluidsopname wilt plaatsen in de rij M S R de
R aan.

07. Als je in je project dat open staat al andere geluidskanalen hebt, bijv. live geluid, dan die kanalen dichtzetten door de M te klikken.

08. Open nu bijv. Spotify en zoek het muzieknummer op dat je wilt hebben.
Speel het af.

09. Klik in de audiomixer op de rode knop en op het driehoekje. Nu loopt de opname, Je moet uitslag zien op de met R ingestelde audiotrack. Als je stopt (klik op vierkantje) dan zie je in de tijdlijn de wav.clip geplaatst en tevens een postzegel van het geluidsbestand in je bibliotheek.

10. Wil je geluid van TV installeer dan eerst GemistDownloader of speel de uitzending af in Uitzending Gemist.